Parvekegrillaajan muistilista

Grillikausi on aluillaan ja innokkaimmat ovat jo kaivaneet grillin esille. Omakoti- ja rivitaloissa grillaaminen onkin hauskaa ajanvietettä kesäisin. Kerrostaloissakaan yleisellä tasolla parvekkeella grillaaminen ei ole kiellettyä (tarkistathan kuitenkin taloyhtiösi järjestyssääntöjen suositukset). Grillaajan pitää huolehtia, ettei paloturvallisuusriskiä ole ja ottaa huomioon naapurit. Täysin ongelmatonta tai suositeltavaa parvekegrillaaminen ei ole, joten suosittelemme ensisijaisesti tarkistamaan, olisiko taloyhtiössä pihalla grillauspaikka. Jos kuitenkin harkitset parvekegrillausta muista ottaa huomioon ainakin nämä asiat:

  • Avotulen tekeminen parvekkeella on kiellettyä ja esimerkiksi kertakäyttögrilli rinnastetaan avotuleen. Vaikka hiiligrilli on trendikäs, hiilien sytytykseen liittyy aina paloturvallisuusriski.
  • Parvekegrillaamiseen ehdottomasti suositelluin grillivaihtoehto on sähkögrilli. Kaasugrilliä voidaan myös käyttää, jos grilliastia on ehjä ja turvallinen sekä kaasun säilytys onnistuu vaateiden mukaan. Huomioithan, että nestekaasua saa säilyttää asunnossa korkeintaan 25 kiloa. Taloyhtiön yhteisissä kellari- ja ullakkotiloissa sitä ei saa säilyttää. Kaasupulloa ei pidä turvallisuussyistä säilyttää myöskään lasitetulla parvekkeella ilman riittävää tuuletusta.
  • Sijoita grilli palamattomalle tasaiselle alustalle ja pidä huoli, ettei sen ympärillä ole muitakaan helposti syttyviä materiaaleja, eikä se pääse kaatumaan. Grilliä ei saa jättää hetkeksikään valvomatta. Varaa myös sammutusvälineet käden ulottuville.
  • Mikäli naapurisi grillaaminen häiritsee, asia kannattaa ottaa puheeksi rakentavassa hengessä. Naapurisi ei välttämättä tiedä aiheuttavansa häiriötä.